U bent hier: startpagina » nieuws » 179

SIGNALEREN VERDACHT GEDRAG

FotoU ziet iemand in uw buurt die met veel belangstelling bij huizen naar binnen kijkt. Die persoon loopt even weg, komt weer terug en maakt een rondje om het huis. Een beetje raar, maar misschien is het wel een schilder die een offerte wil maken? Uw onderbuikgevoel zegt alleen dat het niet klopt! Ook als u twijfelt, belt u de politie via 112. De politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij uw tips kan de politie inbraken voorkomen en opsporen!

Hoe herkent u een inbreker?

Er is niet één type inbreker. U kunt het beste letten op het gedrag van personen die u ziet. U weet zelf wat normaal is in uw buurt. U weet wanneer er bekende of onbekende mensen langslopen. Welke routes normaal gesproken gereden of gelopen worden. Plekken waar het logisch is om stil te staan of waar je juist doorloopt. Afwijkend gedrag kan betekenen dat er een inbreker op onderzoek uit is!

Wat is verdacht gedrag?

Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor voordat zij gaan inbreken. Zij selecteren een huis, schatten in hoe makkelijk ze binnen kunnen komen en bekijken van buitenaf wat als buit voor het grijpen ligt. Ook schatten ze in hoe snel ze kunnen wegkomen en of buurtbewoners opletten. Dus lopen ze speurend rond, lopen meerdere malen dezelfde route, kijken bij huizen naar binnen, bellen aan, voelen aan deuren en ramen, en verstoppen soms gereedschap of een hard voorwerp zoals een steen. In sommige gevallen is het zelfs strafbaar om voorbereidingshandelingen voor een inbraak uit te voeren. Twijfel dus niet maar bel de politie!

Wat kunt u zelf doen?

Let (bij uzelf en bij uw buren) op takjes tegen de deur of een foldertje die dagenlang uit de brievenbus blijft steken. Dat zijn aanwijzingen die inbrekers mogelijk achterlaten om te bekijken of iemand al dan niet lang van huis is. Ziet u een verdacht persoon, spreek hem dan aan. Vraag of hij/zij de weg zoekt of hulp nodig heeft. Is degene zich inderdaad aan het voorbereiden op een inbraak, dan zal die persoon zich mogelijk bedenken nu hij/zij zich betrapt voelt. Durft u of kan u dit niet, bel dan 112. U geeft door wat u ziet en de politie kan dankzij uw melding misschien een inbraak voorkomen of oplossen!

Wat wil de politie weten?

De politie gaat op zoek naar de persoon en/of voertuig die u heeft gezien. Daarom is het belangrijk om op het uiterlijk en het eventueel gebruikte voertuig te letten. Schrijf op wat u zag!

  • Lengte (groter of kleiner dan uzelf)
  • Postuur (dik of dun)
  • Leeftijd (schatting)
  • Haarkleur
  • Huidskleur  
  • Kapsel
  • Kleding (kleur en soort)
  • Tas of rugzak (kleur en soort)
  • Opvallende kenmerken zoals tatoeage of litteken
  • Welk vervoersmiddel? (merk, model, kleur en kenteken!)

De politie komt liever een keer voor niets dan een keer te weinig!

 

Tom Ritsema, wijkagent Exloo, Odoorn, Klijndijk Valthe en Odoornerveen. 

geplaatst op: 17/10/2014

Terug naar het nieuwsoverzicht