U bent hier: startpagina » nieuws » 184

DAG VAN DE DRENTSE FAMILIEGESCHIEDENIS 24 JANUARI 2015

 

Foto

 

 

 

DAG VAN DE DRENTSE FAMILIEGESCHIEDENIS

babys homeBen je nieuwsgierig naar het verleden van je familie? Dan mag je de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis niet missen! Een dag boordevol workshops, lezingen, een informatiemarkt, presentaties van ervaren genealogen, een kijkje achter de schermen, een interview met Peter Middendorp en de presentatie van de nieuwe website AlleDrenten.nl. 
De Dag van de Drentse Familiegeschiedenis wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) Drenthe en is vrij toegankelijk.


PROGRAMMA 


AlleDrenten.nl online!
Officiële lancering van de nieuwe website AlleDrenten.nl door cultuurgedeputeerde Henk van de Boer.
Studio, 11.15-11.30 uur

Informatiemarkt
Ervaren genealogen van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) afdeling Drenthe en Noordwest-Overijssel geven informatie voor starters en gevorderden. Met onder meer een database met ca. 93.000 namen uit Drentse overlijdensadvertenties (bijna onmisbaar voor de start van je familieonderzoek!), informatie over militaire voorouders (o.a. de Nationale Militie Hoogeveen en Zuidwolde 1814-1923 en de schutterij) en over genealogieprogramma Gens Data Pro. Ook is er een informatiestand van de Drentse Historische Vereniging en de Koloniën van Weldadigheid.
Laarwoudzaal, 11.00-17.00 uur

Van puk tot jongkerel
Aan de hand van historische filmfragmenten beleeft u het dagelijks leven in Drenthe in de vorige eeuw. Prachtige films uit de collectie van het Drents Audiovisueel Archief (DAVA)  brengen het leven van de Drenten in beeld, vanaf de kleutertijd tot aan het huwelijk. Daarna maakte je als volwassen man of vrouw onderdeel uit van de dorpsgemeenschap. Het verenigingsleven en naoberschap speelden hierin een belangrijke rol. De film duurt een half uur en wordt doorlopend vertoond.
Digilounge, 11.00-17.00 uur

Zoeken in de databases
Bent u nieuwsgierig naar het verleden van uw familie? In de Digilounge kunt u met hulp van medewerkers van het Drents Archief zoeken in Alle.Drenten.nl en in andere databases. 
Digilounge, 11.00-17.00 uur

Het levensverhaal van Roelfien Marissen
Lezing over het bewogen leven van houtsnijdster Roelfien Marissen aan de hand van Drentse bevolkingsregisters. Sinds kort staan de scans van de bevolkingsregisters online op AlleDrenten.nl en op de websites van de Drentse gemeenten. De bevolkingsregisters maken het mogelijk een reconstructie te maken van het leven van een persoon of een gezin vanaf 1850 tot 1938. André Clement, projectleider indicering bevolkingsadministratie van het Drents Archief, kwam op het spoor van kunstenares Roelfien Marissen. Hij vertelt wat hij heeft ontdekt en hoe hij te werk is gegaan bij zijn onderzoek in de bevolkingsregisters. Studio, 11.45-12.15 uur

Historische kaarten 
Hoe vind je oude kaarten van de plek waar je woont of waar je voorouders vandaan kwamen? En hoe betrouwbaar zijn die kaarten eigenlijk? Egbert Brink, conservator historische kaarten, gaat in vogelvlucht door de kaartencollectie van het Drents Archief en laat u de nieuwe kaartenapplicatie zien.
Studiezaal, 11.45-12.15 uur
Maximaal 8 deelnemers

Kijkje achter de schermen
Meer dan tien kilometer aan archiefmateriaal wordt door het Drents Archief in geklimatiseerde depots bewaard. Het gaat bijvoorbeeld om de akten van de burgerlijke stand, maar ook om bijzondere documenten uit familiearchieven. Vandaag krijgt u een kijkje achter de schermen. Depotbeheerder Jan de Lange neemt u mee met een rondleiding door het depot. Hij vertelt over het beheer en behoud van archiefstukken en laat enkele archiefschatten zien uit familiearchieven.
Start bij entreebalie
11.45-12.15 uur
13.15-13.45 uur
14.14-14.45 uur
15.00-15.30 uur
Maximaal 15 deelnemers

Welke tradities geeft ú door?
Lezing over familiegeschiedenis en immaterieel erfgoed door Albert van der Zeijden. 
Het gezin is traditioneel de plek waar tradities worden doorgegeven. Het doorgeven van tradities is precies waar het bij immaterieel erfgoed om gaat: het levensvatbaar houden van tradities. Het gaat bij immaterieel erfgoed om tradities die je van huis uit hebt meegekregen en vervolgens ook wilt doorgeven aan volgende generaties. Met welke tradities bent u opgevoed en wilt u doorgeven? Hoe werden in het verleden tradities doorgegeven en welke rol speelde het gezin daarbij? Albert van der Zeijden spitst zich toe op tradities in het gezin maar trekt soms ook de buurt in met tradities als naoberschap of met tradities die typerend zijn voor een dorp of streek.
Dr. Albert van der Zeijden is historicus en werkt bij het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE). Nederland ratificeerde onlangs de UNESCO conventie van het Immaterieel Erfgoed.  VIE coördineert de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland, met daarop inmiddels ook enkele Drentse tradities zoals het wecken, carbidschieten, het Bloemencorso in Eelde, de papierknipkunst.
Studio, 12.30-13.00 uur

Lief en leed in de Koloniën van Weldadigheid
Meer dan één miljoen Nederlanders heeft een voorouder in de Koloniën van Weldadigheid. Wil Schackmann spit het archief van de Maatschappij van Weldadigheid door op zoek naar verhalen over kolonisten en ambtenaren. Als geen ander weet hij het dagelijks leven van de kolonisten te schetsen aan de hand van bijzondere, ontroerende en vaak ook humoristische ‘cases’. Tijdens deze lezing vertelt hij over het unieke heropvoedingsexperiment van de koloniën en doet hij verslag van het lief en leed van enkele koloniebewoners. 
Wil Schackmann schreef twee boeken over de Koloniën van Weldadigheid: ‘De proefkolonie’ en ‘De bedelaarskolonie’.
Studio, 13.15-13.45 uur

GensDataPro
GensDataPro is een computerprogramma voor het verwerken, opslaan en uitvoeren van genealogische gegevens. Het programma is ontwikkeld door de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV). Tijdens deze workshop ziet u wat er allemaal mogelijk is met dit programma. Workshop voor nieuwe gebruikers van GensDataPro
Studiezaal, 13.15-13.45
Maximaal 8 deelnemers

Kledingshow: Wat hadden mijn voorouders aan?
Met een beetje geluk kun je op de nieuwe site AlleDrenten.nl vinden wat voor kleding je voorouders in huis hadden. Maar wat moet je je voorstellen bij zo’n ‘buisje’, ‘lakens pak’ of ‘japon’? 
Stichting Dwingels Eigen showt deze middag hoe die kleding gedragen werd. Een zeer bijzondere show, want u krijgt originele Drentse kledingstukken uit de 18de en 19de eeuw te zien! De historische vereniging is in 2012 in het bezit gekomen van kleding gedragen door dames uit de schulte-families Prins, Hiddingh en Alingh uit Dwingeloo en Gasselte. De kledij is afkomstig van een nazaat en bestaat uit diverse japonnen, rokken, jakken, hoeden en accessoires van een uitzonderlijke kwaliteit. De dames uit de Drentse elite volgden de mode op de voet! 
Studio, 14.00-14.45 uur

Maak je eigen familieroute
Hoe presenteer je verhalen over je voorouders en de plekken waar ze woonden op een aantrekkelijke en interactieve manier? Dat kan door het maken van een familieroute die je via de gratis app annodrenthe publiceert. Karlijn Donders vertelt tijdens deze workshop hoe je dat aanpakt.
Studiezaal, 14.15-14.45 uur
Maximaal 8 deelnemers

Wie wil er nog Drent zijn tegenwoordig?
Sophie Timmer interviewt Peter Middendorp
Middendorps roman ‘Vertrouwd voordelig’ bracht in Drenthe flink wat commotie teweeg. Het is een autobiografische roman vol zelfspot over zijn jeugd in Emmen. Sophie Timmer, historicus, programmamaker en presentator bij RTV Drenthe, interviewt Middendorp over het Drent zijn en zijn Drentse roots.
Studio, 15.00-15.30 uur

AlleDrenten en nu verder
Nieuwe bronnen in AlleDrenten.nl, zoals de archieven van de schultegerechten en de repertoria van de notarissen, bieden aanknopingspunten voor verder onderzoek. Bijvoorbeeld naar materiële cultuur. Wat hadden mijn voorouders in huis en welke kleding droegen ze? Workshop door Erwin de Leeuw, beheer Studiezaal Drents Archief. 
Studiezaal, 15.00-15.30 uur
Maximaal 8 deelnemers

2-G Quiz
Teams van twee generaties nemen het tegen elkaar op in de 2G-Quiz. Welk team weet het meest van de oude én recente Drentse geschiedenis?
Studio, 15.45-16.15 uur

Op zoek naar voorouders in de Koloniën van Weldadigheid
Wil Schackmann spit het archief van de Maatschappij van Weldadigheid door op zoek naar verhalen over kolonisten en ambtenaren. Hij stelde een uitgebreide zoekwijzer samen voor onderzoek naar personen in de koloniën. Deze middag geeft hij tips en tricks om het beste uit je onderzoek te halen. Wil Schackmann schreef twee boeken over de Koloniën van Weldadigheid: ‘De proefkolonie’ en ‘De bedelaarskolonie’.
Studiezaal, 15.45-16.15 uur
Maximaal 8 deelnemers

blokkenschema

 

geplaatst op: 05/01/2015

Terug naar het nieuwsoverzicht